Despre implicatiile penale ale deschiderii unui cont de facebook cu numele si datele de identificare ale unei alte persoane

S-a publicat Decizia ICCJ nr. 4/2021 pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, problema supusa atentiei fiind daca „Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului„.

Desi dezlegarea data de Inalta Curte a aparut inca din luna ianuarie, motivarea publicata vineri, 19.02.2021, a clarificat unele aspecte intr-o problema destul de controversata. Este suficient de observat ca dezlegarea Inaltei Curti a fost data in pofida opiniei majoritare a instantelor de judecata si in contra opiniei exprimate de Facultatea de drept din cadrul Universitatii Bucuresti.
In esenta, Inalta Curte a stabilit ca fapta de a deschide si utiliza un cont pe o retea de socializare cu numele unei alte persoane, folosind si date care permit identificarea unica a acestei persoane (fotografii, video, etc.) intruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului.
Utilizatorul in culpa, foloseste fara drept datele (numele si alte date de identificare) altei persoane, fara acordul acesteia, Inalta Curte apreciind ca dreptul de proprietate si utilizare asupra datelor cu caracter personal apartine titularului acestora si ca orice alta persoana le foloseste in asa fel incat sa permita identificarea unica a persoanei, le foloseste fara drept.
Apoi, tot Inalta Curte a apreciat ca urmare a creerii unui cont pe o retea de socializare cu numele si datele de identificare ale altei persoane are drept consecinta crearea unei aparente diferita de realitate, care poate conduce la crearea unor date necorespunzatoare adevarului.