În loc de tradiționalele urări de început de an, voi încerca să aștern pe hârtie câteva dintre așteptările mele de la noul an.
În primul rând îmi doresc să facem, în 2021, pași reali către obținerea unui sistem de justiție eficient, care să fie capabil să își îndeplinească rolul social atât de important. Încă din vremuri străvechi, justiția a intervenit ca un arbitru în societatea umană, îndeplinind rolul esențial al soluționării pașnice a disputelor dintre indivizi sau dintre societate și anumiți membri ai săi. Sigur că, de-a lungul timpului, rolul și metodele justiției în societate s-au multiplicat și rafinat, mai ales pe măsură ce economia s-a dezvoltat într-o asemenea măsură încât legăturile interpersonale s-au multiplicat exponențial și au luat forme din ce în ce mai variate.
Însă, rolul principal al justiției a fost și a rămas același: de a facilita rezolvarea pașnică a disputelor.
Din păcate, în ultima perioadă, o administrare ineficientă a sistemului de justiție face tot mai grea sarcina sistemului de a-și îndeplini rolul său social și tot mai improbabilă perspectiva continuării îndeplinirii corecte a acestui rol în viitor. Trebuie doar să menționăm faptul că majoritatea dosarelor deduse soluționării instanțelor judecătorești au o durată de soluționare mai mare de un an și că Înalta Curte de Casație și Justiție din România acordă, încă din 2020, termene în dosarele nou intrate inclusiv în anul 2022, pentru a avea o imagine elocventă a problemelor din sistem.
În afară de aceste probleme vechi, însă, în ultima perioadă au apărut unele atacuri total nejustificate împotriva instituției avocatului și împotriva rolului său tradițional de apărător al justițiabilului atunci când este nevoit să se confrunte cu sistemul de justiție. Aceste atacuri nu vor reuși în scopul lor ocult de a modifica și subția rolul avocatului în sistemul nostru de justiție, deoarece nu poate exista un sistem de justiție real fără avocat, însă au adâncit, din păcate, o prăpastie deja existentă între corpul avocaților și ceilalți participanți principali la actul de justiție, magistrații.
De aceea îmi doresc să fie 2021 anul în care vom iniția și dezvolta un dialog real între toate categoriile profesionale implicate în actul de justiție, inclusiv factorii de decizie politici, care păstoresc, prin Ministerul de Justiție, întregul sistem și în urma dialogului vom păși pe calea rezolvării problemelor existente și creerii unui sistem de justiție real și eficient, pus în slujba cetățeanului.
Apoi, îmi doresc de la anul 2021 normalitate. Îmi doresc ca toate evenimentele neobișnuite din anul 2020, care au adus atâta suferință și atâta vrajbă în societatea noastră să nu ne însoțească și în 2021. Să putem reveni la sarcina noastră de a lucra, cu toții, în siguranță, la îmbunătățirea condițiilor noastre de trai și sociale și să putem face primii pași înspre o reconciliere socială reală, atât de necesară în România.